יין בלנד ויין זני – מצאו את ההבדלים

 
 

מאת רייצ'ל מונטיפיורי

נהנים מיין המורכב מזן אחד או שמעדיפים תערובת בלנד? גלו את הסודות המרתקים של שני הסוגים ואיך לבחור מביניהם

 

 

 

בלנד VS זני 

מה בעצם המשמעויות של יין שהוא בלנד (ממסך) ויין שהוא זני? 

האם האחד טוב יותר מהשני? 

מהי ההעדפה האישית שלכם? 

הרבה חובבי יין שרק מפלרטטים עם הטייטל, זורקים לאוויר שהם אוהבים רק יין שהוא בלנד, או שהם לא מסוגלים לשתות יין שהוא לא זני. האם זה נובע מדעות קדומות? או שאולי זאת העדפה מניסיון אישי? 

נתחיל לשים את הקלפים על השולחן. 

 

יין זני 

יין זני הוא בעצם יין המורכב 85% או יותר מזן אחד של ענבים 

לצורך הדוגמא, יין שיש בו 86% קברנה סובניון ו-14% זן או זני ענבים אחרים יוגדר כיין זני של קברנה סובניון

כמובן, ישנם יינות שיהיו מיוצרים 100% מאותו זן הענבים. 

  

יין בלנד 

בלנד, או בשמו התקני יֵין מִמְסָךְ, הינו שילוב של מספר זני ענבים שונים כך שאין זן אחד שעולה מעל 85% מסך כל הבלנד. קחו כדוגמא יין שההרכב הזני שלו הוא - 65% קברנה סוביניון, 20% מרלו ו- 10% פטיט ורדו. יופי של בלנד בורדולזי יש לנו פה... (: 

ייננות זה מקצוע שנוגע בתחומים מאד קוטביים. מצד אחד, היינן נמצא שעות רבות במעבדה בכובע הכימאי. מצד שני, היינן פועל גם לפי אינטואיציות ורגש. 

  

אז איפה נופלת ההחלטה האם לייצר יין זני או יין בלנד? 

ההחלטה אם לייצר יין זני או לייצר יין בלנד מתחילה בכרם. מכירים את זה שהילד מתחיל לצייר ציור, ויוצא לו בדיוק כמו שרצה, ציור נקי וברור, כזה שישר הולך להיתלות על המקרר, לעומת שהוא מצייר ציור והקווים לא יוצאים כל כך ישרים, אז הוא מוסיף עוד ועוד צבע ועוד קווים על מנת לתקן את הטעות. לפעמים יצא לו פיקאסו ולפעמים הדף יקרע מעצבים ואז ייזרק לפח. 

או לדוגמא שאתם מבשלים, ובפעם הראשונה לקחתם טעימה מהסיר ויצא בול! אתם לא צריכים להוסיף דבר. לעומת זאת, אם טעמתם ויצא קצת מלוח מדיי ומעט מר, אז תוסיפו קצת סוכר ואז אולי עוד קצת מלח כי כבר בכפית השנייה מתוק לכם מידי. בקיצור, הבנתם את העניין. 

אם יש חומר גלם משובח (הענב), שעומד בכל הפרמטרים, שמראה פוטנציאל יוצא דופן, היינן יחליט לייצר ממנו יין זני עד הסוף, משמע 100% מאותו הזן. 

אם חומר הגלם טוב מאוד, אבל לא מושלם, היינן עדיין יכול להחליט לייצר יין זני ולתת ב 14% הנותרים חיזוקים איפה שצריך. לקברנה סוביניון חסר קצת עוצמה וגוף ומעט פרי. אז, הוא יוסיף מעט מזן הענבים סירה - שנוטה להיות כוחני מאוד ולכן יכול להשלים את הגוף שחסר, וגם מעט מרלו כדי להוסיף פירותיות ליין. אומנות כבר אמרנו? 

היינן יכול כבר להגיע לישורת האחרונה, התמונה מוכנה כבר להיתלות על הקיר בגלריה הכי חמה בעיר, אבל משהו חסר. היין כבר בחבית, היין 100% זני שהצטיין כל הדרך אל הגמר ופתאום בקו הסיום זה לא מספיק טוב. תנשמו עמוק, כי יש מקום לטעויות וחישוב מסלול מחדש, היינן יכול להציל את המצב ולחזק איפה שצריך עם זן ענבים שישלים את הנקודות החלשות, או אולי עוד זמן בחבית עץ האלון תפתור את הפלונטר. 

אין אופציה להיות מקבוע כיינן. צריך לדעת לנוע עם ובין המכשולים. תוכנן יין 100% זני ובסוף יצא בלנד. המטרה בסופו של דבר היא אחת, לייצר יין טוב. 

אז בפעם הבאה שתטעמו יין שהוא 100% סירה, או יין שהוא מיוצר משמונה זני ענבים שונים, תדעו שעומד מאחורי זה תשוקה גדולה, אומץ ויוזמה ובעיקר אמירה. כי היין הוא טביעת האצבע של היינן. 

מצאתם יין זני או בלנד שעונה לכם על כל הדרישות? מעולה, ככה תדעו מהו הזן או הזנים שאתם אוהבים ותדעו לבקש ולחפש אותם כשאתם מזמינים או קונים יין. 

 

פוסטים קשורים
  1. שמש אדומה מאת: רייצ'ל מונטיפיורי אם יש זיווג אחד שלא יורד חלק בגרון, שצורם לכולנו קצת בעין, זה השילוב של חום יולי אוגוסט ויין אדום
  2. יינות אורגניים, כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול הסודות שלא כולם יודעים מאחורי התרבות והתעשייה המרתקת של היין האורגני
  3. זיקוק אלכוהול – כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול כיצד נוצרים טעמים מורכבים? גלישה אל מאחורי הקלעים של עולם הזיקוק האלכוהולי המרתק
אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות