פרימיטיבו - היין שכאן כדי להישאר

 
 

מאת רייצ'ל מונטיפיורי

המדריך המושלם לעולם הפרימיטיבו. גלו את הטעמים, הארומות וההיסטוריה שמקנים לו את המעמד המיוחד בעולם היינות

 

 

 

אם לפני כמה שנים הייתם משוטטים בחנויות היין ומחפשים יין מזן פרימיטיבו, רוב הסיכויים שהייתם נתקלים במבחר דל שמונח במדף התחתון.

היום פרימיטיבו זה כבר כמו שם קוד "ליין שישראלים אוהבים". למה זה אתם שואלים? כי יש בו את הכל. אבל לפני שנמשיך להלל את הכוכב החדש בשכונה, בוא נכיר אותו קצת יותר לעומק.

פרימיטיבו הוא ענב כהה עור הידוע בייצור יינות טאניים ועזים (מונח זה מתאר ריבוי של טאנינים ביין אשר גורמים למעין תחושה של יובש בפה וחספוס ). למרות שהיו ויכוחים מעוררי מחלוקת על המקורות הגיאוגרפיים של הזן, אין ספק שהבית של ה-פרימיטיבו נמצא בדרום איטליה, במיוחד בפוליה.

פרימיטיבו הגיע כנראה לפוליה מכרמי החוף של קרואטיה (ממש מעבר לים האדריאטי). הוא גדל עד היום, תחת שמות מעוותי לשון כמו: Tribidrag ו- Crljenak Kasteljanski.

בתחילת המאה ה-19, הזן הגיע לארצות הברית, תחת השם זינפנדל וזכה למוניטין של 'הענב הלאומי' האמריקאי. זה גרם להלם משמעותי משני צדי האוקיינוס ​​האטלנטי כאשר ניתוח DNA הוכיח שזינפנדל ופרימיטיבו הם בעצם אותו זן.

בשנות ה-90 הזן פרימיטיבו נפל לשפל ואלפי דונמים של גפני פרימיטיבו נתלשו מהאדמה.

אבל מעבר לאוקיינוס ​​האטלנטי, הזינפנדל המשיך לשגשג, ספק אם תרם או הזיק למוניטין של הפרימיטיבו.

שמו של זן הענבים פרימיטיבו פרושו "קדום" וזה מתייחס להבשלה המוקדמת שלו. הרבה גם סברו שהשם נובע מכך שהיין בעל אופי "פרימיטיבי" יין גס יותר ופחות מלוטש, אפילו בפוליה מכנים אותו כ- "יין קשה".

הזן פרימיטיבו משנה את פרופיל הארומה והטעמים לפי המקום שבו הוא גדל ולפי שיטת היצור. עם זאת, בגלל האקלים החם של פוליה, פירותיות מרוכזת ואלכוהול גבוה הם תכונה בכלל היינות המיוצרים מפרימיטיבו.


Puglia IGT
: הפרימיטיבו בעל גוון אודם בהיר, הקרקעות עשירות בברזל ומניבות פרי אדום עז ואפילו ושחור, גוף בינוני וחומציות נמוכה עד בינונית.

Salento IGT: כאן הגוון אדום בוהק, פרימיטיבו מסלנטו דומה ליין IGT Puglia. כמו בפוליה, זה המקום שבו מייצרים כמויות אדירות של יין, חלק גדול ממנו הוא מפרימיטיבו.

Primitivo di Manduria DOC: הפרימיטיבו מאזור זה מתהדר באותו גוון אדום עז, אפילו ריבתי כמו IGT Primitivo, לעיתים עובר גם תהליך יישון מה שמוסיף ארומות של וניל, עור ומורכבות מפנקת בחך. יין זה בעל רמה מתונה יותר של 13% אלכוהול, למרות שרמות אלכוהול גבוהות יותר שכיחות. הוא בעל גוף בינוני עם חומציות בינונית.

Gioia del Colle Primitivo DOC: אחד מאזורי הייצור החשובים ביותר של Primitivo, Gioia del Colle דומה באופיו ל-Primitivo di Manduria אבל יש לו נוכחות רכה יותר בחלל הפה.

Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG: בעל גוון אדום עמוק, עם רמזים של פירות יער, ריבה, תבלינים, טבק וליקריץ. יין זה בעל מרקם קטיפתי, מתיקות חנפנית, גוף מלא, רמות אלכוהול גבוהות אודות לשיטת ייצור הפסיטו (בבסיסה של השיטה מצמקים את הענבים על מנת להגדיל את עושר טעמיהם ביצירת היין), היין גם בעל פוטנציאל יישון טוב וסיומת ארוכה ומענגת.

אז מה בעצם גרם לזן הענבים פרימיטיבו להפוך לחביב הקהל בקרב הישראלים?

בגדול, אפשר לומר שאחת הסיבות העיקריות לכך היא שהפרימיטיבו הוא יין חנפן והוא ממש לא מתנצל על כך.

הוא נגיש מהלגימה הראשונה, הוא מבליט את כל התכונות הטובות שלו כמו טווס שפורש את הנוצות על מנת להרשים ולחזר. הוא בעל פרופיל כל כך פירותי ומנחם, אבל לצד זאת בעל בעיטה רעננה של חומציות שעושה לכם חשק לעוד. מצד אחד נותן תחושה של יין כבד ומורכב אבל מצד שני הוא קליל וזורם.

מה תאכלו לצידו? מנות פסטה, עוף צלוי, ירקות צלויים, פיצה טרייה היישר מהטבון עם שלל תוספות.

הפרימיטיבו בהחלט תפס את מקומו לצד הקברנה סובניון והמרלו על המדף והוא כאן כדי להישאר. רק תעשו לעצמכם טובה ותגישו אותו מעט צונן.

 

המלצות
פוסטים קשורים
  1. שמש אדומה מאת: רייצ'ל מונטיפיורי אם יש זיווג אחד שלא יורד חלק בגרון, שצורם לכולנו קצת בעין, זה השילוב של חום יולי אוגוסט ויין אדום
אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות