פאנקו

5 גוונים של רוזה

קבלו מדריך שיעזור לכם להתאים את היין הקליל שמתאים כמו כפפה ליד של מזג האוויר הישראלי, לארוחת השבועות שלכם.
העולם נראה הרבה יותר טוב כששמים משקפיים ורודות, והוא הרבה יותר טעים כששותים יין רוזה בגוונים שונים של ורוד. קבלו מדריך שיעזור לכם להתאים את היין הקליל שמתאים כמו כפפה ליד של מזג האוויר הישראלי, לארוחת השבועות שלכם. 

יין רוזה מופק מענבים אדומים בשיטת עשייה של יין לבן באחת מ-2 דרכים (ולעיתים גם שילוב של שתיהן): השיטה הראשונה היא Saignee, "דימום" בצרפתית והשיטה השנייה היא סחיטה ישירה של הענבים האדומים.

אז איך הרוזה מקבל את הצבע היפהפה הזה?
אור זגורי, מומחה יין וסומלייה: "פיגמנט הצבע נמצא בקליפות הענבים, כך שהיין צריך לבוא עמן במגע קצר מאוד כדי לספוג מהן מעט צבע. למעשה - יין רוזה הוא יין שספג מעט מאוד צבע מהזגים (קליפות הענבים) עד שקיבל גוון ורדרד. היין עובר תהליך של יין אדום, עם מעיכה של הענבים ותסיסה, רק שבתחילת התסיסה נלקח התירוש הבהיר למיכל נפרד שם הוא ממשיך את חייו כרוזה. שאר היין ממשיך כאדום. לאחר ההשרייה היין עובר תסיסה ולאחר מכן מועבר ליישון, לרוב במיכלי נירוסטה בדומה ליין לבן".


תהליך ייצור יין רוזה לפי גוון. קרדיט: אתר Wine Folly
 

רוזה ישראלי לעומת רוזה מיובא - הבדלים ויתרונות

זגורי: "קודם כל, היסטוריה בקצרה: למתיישבים הקדומים בארץ לא היה זמן, הם רצו יין כאן ועכשיו! לכן, כל היינות בעת העתיקה היו רוזה, ועד המאה ה-19 אפילו העדיפו את היין הסמוק על פני האדום, שהיה לרוב מר וכבד (היין המפורסם של בורדו היה בעצם רוזה או בשמו - קלארט). בתחילת דרכה של ארצינו הקטנה, ה"סמוק" של יקבי כרמל מזרחי היה להיט היסטרי בישוב היהודי ובגלות הכשרה. הרוזה העברי היה מתקתק ומרענן מענבי הגרנאש הים תיכוניים, אשר ניטעו ברחבי הארץ.

היתרון ברוזה הישראלי (אין צורך להשוות לאחרים, כל אחד יפה בדרכו שלו) הוא שבארץ חמה כמו ישראל הענבים מתפתחים מספיק מהר כדי לספק מנעד ארומות עשיר, ובתוספת של קצת יותר אלכוהול וגוף, היין יכול לשחק במגרש של הרעננות הלבנה והמורכבות האדומה גם יחד. הרוזה הישראלי מסוגל לדלג מבר החתונה, דרך מנות דגים ועד מנות בשרים בנונשלנטיות ישראלית מצוייה".

אז איך נדע להבדיל בין כל גוון רוזה ולהתאים אותו במדויק לארוחה שלנו?

5 גוונים של (רוזה) ורוד

מכיוון שיש כמה שיטות להכנת הרוזה, יש גם מגוון גדול של יינות רוזה כאשר כל אחד נבדל מהשני ברמת המתיקות, הקלילות, הפירותיות, היובש וכמובן - הגוון שלו. בחרו גוון מסוים וגלו לאיזו מנה הוא יכול להתאים.

הגוונים של יינות רוזה - מה כל אחד מהם מסמל?

הורוד הבהיר ביותר

מאפיינים:  הרוזה הבהיר ביותר זוהר על רקע לבן או על רקע נרות שולחן. הוא כמעט בצבע לבן, אך לא לגמרי. הטעם שלו יבש, רענן ופירותי הודות לענבים האדומים שהופק מהם.

במקרה הזה, הרוזה הוא בעצם כמו יין לבן רק מענבים אדומים (Blanc de Noir). בשיטה הזו המגע של התירוש עם הקליפה הוא מינימאלי ובטמפרטורה נמוכה כדי לא למצות הרבה צבע, אך הוא עדיין מאפשר לקבל מאפיינים ארומתיים ואדמתיים של הענב האדום. הדוגמא המפורסמת ביותר הוא הזינפנדל הלבן (White Zin), שלרוב בא בגירסה מתקתקה ובאלכוהול נמוך. 

ילווה טוב:
אם אינכם מקפידים על כשרות - רוזה יבש הוא מלווה מושלם למאכלי ים, בעיקר צדפות ושרימפס. אם פחות מתאים לכם - הוא מומלץ גם לצד מנות טאפאס, דגים וסלטים קלילים כאפריטיף.

המומלצים של פאנקו: ברון הרצל זינפנדל לבן - בעל ארומות נהדרות של תות שדה ואפילו צמר גפן מתוק ההופכות אותו לנגיש ומגוון. ליין מרקם פריך, צבע בהיר וטעם רענן וייחודי המעניק גם סיומת נעימה להפליא.

ורוד בהיר (צבע סלמון)

מאפיינים: אחד הדברים הנהדרים ביין רוזה הוא צורת הבקבוק שלו, במיוחד כשהוא מכיל יין ורדרד יפהפה בטעם מובחן של ענבים אדומים.

ילווה טוב: מאכלי ים ודגים הם ציוות מושלם לרוזה ורוד בהיר, אך הוא מתאים גם למנות ברטבים עשירים, הודות לטעמו הקליל והיבש מעט.

המומלצים של פאנקו: רוזה דו קסטל - רוזה קליל בעל ניחוחות של פירות טרופיים, ליים וליצ'י המיוצר מבלנד של ענבי מרלו, מלבק וקברנה פרנק.
נטופה דומיין רוזה - יין פירותי ונדיב בעל חמיצות קלה, סיומת מתמשכת, ארומות וטעמים פירותיים עשירים.

ורוד ביניים (גווני תות-שדה)

מאפיינים: מה שיפה בסוג יין בצבע הזה (יותר מהצבע עצמו), הוא שהוא מתאים לכל דבר. הוא טעים בטירוף ומפתה למזוג ממנו עוד ועוד. תווי פירות היער האדומים המורגשים בו מעצימים את טעמי הפסטה והסלטים והם השילוב הקליל המושלם לארוחת חג חלבית.

ילווה טוב: דגים (וגם עוף, אם מתחשק לכם להמשיך אותו גם אחרי שבועות). טיפ לשתיית רוזה: התאימו את מקור היין למנה. למשל - נסו לשלב בין מנות פסטה ברוטב שמנת או פיצה ליין רוזה איטלקי, או טאפאסים לרוזה ספרדי כמו הויואנקו טמפרניו ריוחה.

המומלץ של פאנקו: הר אודם וולקניק רוזה - יין רענן המורכב מ-70% ענבי קברנה סוביניון ו-30% ענבי סירה, בעל ניחוחות של פריחה אביבית, תותים וטעמים פירותיים מתוקים-חמצמצים של אפרסק, אשכולית וליים. 
מדבר רוזה - למדבר רוזה 2016 גוף בינוני, ארומות של פירות אדומים רעננים, פטל ותותים, ותווים מינרליים המותירים רושם על החיך.
פסגות רוזה - רוזה רענן ופריך בעל מבנה אלגנטי וארומות של פירות הדר, פירות יער ותווים פרחוניים. 

ורוד עמוק (גוון דובדבן)

מאפיינים: אין כמו יין שמספק את החיך וגם מצטלם יפה. זה היין המושלם לסלפי והוא ניחן בגוון ורוד עמוק משגע, טעם מתקתק עם תווי פירות יער אדומים וניחוחות נפלאים. מה יש לא לאהוב?

ילווה טוב: עד שתכירו כמה יינות רוזה שונים לעומק, זה הרוזה הגו-טו שלכם מכיוון שהוא מתאים כמעט לכל קטגוריית מזון. הוא אפילו מומלץ גם לבישול!

המומלצים של פאנקו: טפרברג רוזה IMPRESSION - יין פריך וטעים בעל צבע ורדרד אדמדם, העשוי מענבי קברנה סוביניון ובעל ארומות נעימות ועשירות עם תווים פירותיים ופרחוניים.

ורוד כהה (גוון ארגמן)

מאפיינים: זה רוזה שמביא צבע של אהבה לשולחן. הוא יכול להיות יבש או מתוק אז בררו זאת לפני הקנייה. יינות אלה מופקים לרוב מענבי קברנה סוביניון, קברנה פרנק ומרלו, אז תכננו את המנות שיוגשו לצידו בהתאם לטעם שלכם.

ילווה טוב: זהו הרוזה הרציני ביותר, בעל גוון כמעט אדום, ניחוחות וטעמים שמזכירים יותר את הוריו האדומים מאשר את היין הלבן שהפיק אותו מלכתחילה. הודות לכך הוא מתאים בעיקר לדגים צלויים וגבינות מעושנות וגם לקינוחים מתוקים ועשירים. יאם!

המומלצים של פאנקו: מוני סדרת M רוזה - יין רוזה בעל צבע רובי עמוק, ניחוחות של פירות יער אדומים, טעמים מתקתקים של תותי שדה וחומציות מרעננת המשתלבת מעולה בגוף הבינוני העשיר בטעמים של היין.
השמורה רוזה סירה - מיוצר מענבי סירה להם מוסיפים נגיעה קלה של ויונייה התורמת מורכבות ארומאטית ליין. היין בעל ארומות  פירותיות עשירות ורמזים לעלי כותרת של ורדים.


לרשימת יינות הרוזה המלאה ולחיפוש אחר בקבוק היין האהוב עליכם במחיר המשתלם בארץ, לחצו על הקישור >> https://www.paneco.co.il/wine

חג שמח!




מחפסים מתנה מיוחדת? הכנסו למגוון מתנות כדי לראות את מבחר המתנות שיש לנו להציע לכם