אייריש קופי – הכל על הקוקטייל המפורסם ומתכון שאסור לפספס

 
 

קפה או אלכוהול? איך אפשר לבחור? האחד מעורר, עוזר לריכוז ונותן בוסט של אנרגיה, והשני מרגיע ומזמן תחושת הנאה. אבל למה לבחור ביניהם כשאפשר לשלב? אייריש קופי, הקוקטייל הקלאסי שמשלב בין אספרסו לוויסקי אירי, מאפשר ללגום מהטוב שבשני העולמות

 

 

מה זה אייריש קופי – קווים לדמותו

אייריש קופי (קפה אירי) הוא משקה על בסיס ויסקי ואספרסו בתוספת שמנת וסוכר חום - קוקטייל שמוכר באופן רשמי על ידי איגוד הברמנים הבינלאומי. מדובר באחד מהשילובים המפורסמים בעולם של קפה עם אלכוהול, שהינו פופולרי במיוחד במדינת המקור שלו, אירלנד. אמנם האייריש קופי לא מצליח להתחרות בגינס, הבירה הלאומית שמככבת בפאבים האיריים, אבל הוא בהחלט נמשמש כקינוח חם ומתובל לערבי שתייה סוערים.

את האייריש קופי מכינים כמובן על בסיס ויסקי אירי, שעובר זיקוק שלוש פעמים, מה שמעניק לו ניטרליות מיוחדת. זאת לעומת הוויסקי הסקוטי, שעובר זיקוק רק פעמיים, ונחשב לכבד ואינטנסיבי יותר. הקלילות של הוויסקי האירי הופכת אותו לפרטנר האידיאלי עבור הקפה המריר.

 

יש אייריש קופי ויש את כל השאר

רבים מתבלבלים בין אייריש קופי לאייריש קרים, אך מדובר במשקאות שונים. אייריש קופי הוא כאמור משקה מבוסס ויסקי אירי וקפה, ואילו אייריש קרים הוא ליקר שמנת וויסקי אירי.

האייריש קופי היווה השראה עבור קוקטיילים נוספים. אחד מהם הוא בייליס קופי - קוקטייל אייריש קרים עם קפה. גרסה נוספת של האייריש קופי היא קנטאקי קופי, שבו הבורבון מחליף את הוויסקי האירי, והאייריש קרים מחליף את השמנת.

את האייריש קופי נהוג להגיש בספל זכוכית עם ידית אחיזה ורגל גבוהה, שנקראת... איך לא? מאג אייריש קופי.

 

דרכו של האייריש קופי - משדה התעופה באירלנד לקלאסיקה עולמית

הסיפור על המצאת האייריש קופי מחמם את הלב כמעט כמו המשקה עצמו. היה זה ערב סוער בשדה התעופה שאנון באירלנד, ומטוס שהמריא לניו יורק נאלץ להסתובב ולחזור על עקבותיו. ג'ו שרידן, השף של המסעדה בשדה התעופה, לקח על עצמו להכין לכל הנוסעים המאוכזבים שירדו מהטיסה, משקה חם, מתוק ומנחם. כך נולד השילוב המבריק של קפה עם ויסקי ושמנת. השם של המשקה נקבע כשאחד הנוסעים שאל אותו אם מדובר בקפה ברזילאי, ושרידן ענה - לא, זה אייריש קופי.

המשקה הפך לפופולרי בשדה התעופה שאנון, אבל לא פרש כנפיים עד שנת 1952, שאז ביקר בשדה התעופה עיתונאי תיירות אמריקאי שטעם את המשקה והתאהב. הוא חזר לארה"ב, ובבר של מלון בואנה ויסטה בסן פרנסיסקו שכנע את הברמן לנסות לשחזר את הקוקטייל משדה התעופה. הברמן נתקל באתגר - בכל פעם שהכין את הקוקטייל לפי המתכון המקורי, השמנת שקעה. בנחישות מרשימה, הוא טס עד לאירלנד ונפגש עם שרידן, שלימד אותו להכין את הקוקטייל בצורה הנכונה. הברמן אף הציע לשרידן עבודה במלון בואנה ויסטה, שעד היום מגיש אייריש קופי קלאסי מצוין.

עובדה מעניינת נוספת היא שלאייריש קופי יש מקום כל כך נכבד בתרבות האלכוהול, שהוא אפילו קיבל  יום משלו - ה-25 לינואר, יום האייריש קופי הבינלאומי.

אייריש קופי - מתכון שאסור לפספס

כל כך הרבה דיבורים, אז בואו נעבור למעשים. אתם מוזמנים להיכנס לנעליו של שרידן להכין את המשקה הכיפי לפי המתכון הבא:

מה אתם צריכים?

50 מ"ל של ויסקי אירי, כמו ג'יימסון או בושמילס

90 מ"ל של קפה חזק, עדיף אספרסו אבל אפשר להתפשר גם על נס קפה

30 מ"ל שמנת מתוקה

2 כפיות סוכר חום

 

מתחילים בחימום הכוסות - שופכים מים רותחים לתוך הכוס, מחכים קצת ואז שופכים את המים החוצה. כך הכוס לא תקרר את המשקה.

לכוס החמה מוזגים את הקפה, מוסיפים סוכר ומערבבים. לאחר מכן מוזגים את הוויסקי לתוך הכוס, ומערבבים שוב.

השלב האחרון הוא החשוב ביותר: כדי ליצור את שכבת השמנת המופרדת מעל לקפה, מוזגים את השמנת לאט ובזהירות, מעל גב של כפית.

לא מערבבים יותר! את המשקה אמורים לשתות דרך שכבת השמנת.

לחיים, או כמו שהאירים אומרים - סלונצ'ה!

 

אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות