הסיפור של הנסי - תחנות בזמן

הנסי היא יצרנית הקוניאק הגדולה בעולם. כיום מוכרת החברה מעל ל-50 מיליון בקבוקים בשנה, המהווים למעלה מ-40% מהצריכה העולמית של הקוניאק. אם הגעתם לעמוד הזה - סימן שיש לכם טעם טוב במיוחד! הייתם מאמינים שדווקא אירלנד, המוכרת בזכות הוויסקי והבירות הפופולריים ביותר בעולם אחראית גם לקוניאק? הכנו עבורכם כמה תחנות שיראו לכם איך הכול התחיל מבחור אירי אחד, ועד לתעשייה עצומה שנמצאת בבעלותו של לא אחר מלואי ויטון.

2011
2011

הושקה מהדורת Paradis Imperial, שנוצרה כמחווה לקוניאק שנוצר עבור צאר אלכסנדר ה-1 ב-1818. פראדי אימפריאל מכיל eaux de vie ("מי החיים" - הכוהל השקוף הנוצר מזיקוק הענבים) שהתיישן במחסני בית הנסי עוד מהמאה ה-19 והוא קוניאק בעל אלגנטיות, מבנה ועידון יוצאי דופן.

1987

מואט הנסי מתמזגים עם בית האופנה לואי ויטון ויוצרים יחדיו את אחד ממותגי היוקרה החזקים ביותר בעולם - LVMH (לואי ויטון | מואט הנסי). משבר ניהולי בחברה הוביל להשתלטות בית האופנה כריסטיאן דיור על LVMH, בתמיכתו של מותג הבירות גינס.

במהלך השנים יצר הנסי מהדורות נדירות וייחודיות של משקאות הנסי הנוגעות בשלמות, ביניהן מהדורת ריצ'רד הנסי, שנוצרה ב-1996 על-ידי המאסטר דיסטילר של הנסי לקראת חגיגות ה-250 של המותג. הקוניאק נחשב ליצירת פאר של ממש ומבוקבק בתוך בקבוקי קריסטל ממוספרים שנופחו ידנית בידי אמן זכוכית.

1971

בית הנסי מתמזג עם בית השמפניה היוקרתי Moët et Chandon. מהמיזוג נולד בית מואט הנסי.

1870

מוריס הנסי יוצר קוניאק בעל דרגת X.O (אקסטרה אולד), תחילה עבור משפחתו וחבריו הקרובים. דרגה זו תהפוך במהלך השנים לשם נרדף לקוניאק מיושן ויוקרתי במיוחד.

1865

מערכת דירוג קוניאק הנסי לפי כוכבים מוצגת לראשונה. מוריס הנסי, נכדו של ריצ'רד הנסי, החליט ליצור שיטת סיווג לקוניאק. הוא השתמש במספר כוכבים משתנה כדי לדרג את איכותו של כל קוניאק. שיטת דירוג זו אומצה במהרה על ידי תעשיית הקוניאק כולה.

1859

משלוחים ראשונים של הנסי לסין, הודות לטעמו הטוב של השגריר הצרפתי ששהה שם.

1818

משלוחים ראשונים של הנסי לרוסיה. הקיסרית מריה פדרובנה פונה לבית הנסי ומבקשת לייצר את הקוניאק האיכותי ביותר ליום הולדתו של בנה, הצאר אלכסנדר ה-1. לאחר מכן, משפחת המלוכה הרוסית הזמינה לארמונה משלוחים קבועים של קוניאק הנסי.

1817

הנסי V.S.O.P יוצר לראשונה לאחר שנסיך וויילס (שהפך מאוחר יותר למלך בריטניה - המלך ג'ורג' ה-4), שהיה צרכן קוניאק נלהב, פנה אישית לז'אס הנסי וביקש לייצר "קוניאק מיושן, בהיר ונעלה במיוחד ( very superior old pale cognac) או בקיצור - VSOP.

1800

ריצ'רד הנסי נפטר ובנו ג'יימס (שלימים ייקרא ז'אס בצרפתית) הופך לבעלי החברה וקורא לה על שמו.

1794

המשלוחים הראשונים של הנסי לארצות הברית, שקיבלה את עצמאותה רק 18 שנים לפני.

1765

מזקקת הנסי הוקמה על-ידי ריצ'רד הנסי, קצין אירי ששירת בצבאו של לואי ה-15. הנסי הוצב עם פלוגתו בחבל קוניאק הצרפתי, ומשלא מצא וויסקי ראוי בסביבה, החליט להיכנס לעסקי הקוניאק המקומיים. שורשיו האיריים עזרו לקוניאק הנסי להימכר בבריטניה (גם איכותו הגבוהה של הקוניאק תרמה לכך, מן הסתם). 90 שנים לאחר מכן, ב-1856, בקבוקי הנסי החלו לשאת סמל של יד מאוגרפת אוחזת בגרזן, כהוקרה לקריירה הצבאית שלו.

  • 2011
  • 1987
  • 1971
  • 1870
  • 1865
  • 1859
  • 1818
  • 1817
  • 1800
  • 1794
  • 1765
ייצור הקוניאק

הקוניאק מיוצר בתהליך של זיקוק יין לבן מענבי יוני בלאן, ז'ירנסון בלאן, מלייה סן-פרנסואה, מונטיל, סימיון, פול בלאנש וקולומבאר. הזיקוק הכפול של היין בדוד נחושת יוצר תערובת הנקראת או די וי (בצרפתית: Eaux de vie, "מי החיים"), שהיא כוהל חומצי מאוד וחסר צבע בחוזק 70%. הקוניאק חייב להתיישן במשך שנתיים מרגע סיום הזיקוק בטרם יהיה ניתן לקרוא לו "קוניאק".

לאחר היישון, המאסטר בלנדר המוסמך (אמן הערבוב, תפקיד שרק מועטים ונבחרים יכולים להגיע אליו בתעשיית הקוניאק) מערבב או די וי מחביות או ממזקקות שונות ועובר דילול במים מזוקקים כדי להפחית את החוזק האלכוהולי ל-40%. תוספות לקוניאק אסורות פרט למים מזוקקים, סוכר, קרמל ותמצית עץ אלון.

כדי שמשקה אלכוהול ייחשב לקוניאק, עליו לעמוד במספר קריטריונים מחמירים שקבעה BNIC - "הלשכה הלאומית לקוניאק" בצרפת. אלה הן חלק מההגבלות המשמעותיות:

  • הקוניאק חייב להיות מיוצר במחוז שראנט, בו נמצאת הקומונה (עיירה מקומית קטנה) קוניאק.
  • אזור הגידול של הענבים המשמשים להכנת הקוניאק נמצא בצפון אקיטן וגובל באוקיאנוס האטלנטי. שטח הגידול משתרע על פני 11 מיליון דונם והוא בעל אקלים הומוגני ומתון. שטח הגידול מחולק ל-6 תתי אזורים: גרנד שמפיין, פטיט שמפיין, בורדרי, פיין בואה, בון בואה והבואה אורדינר.
  • הגפנים חייבים להישתל במרחק של 3 מטרים אחד מהשני, איסוף הענבים מתבצע בחודש אוקטובר ומיד לאחר מכן הם מועברים למעיכה מלאכותית.
  • הדודים המשמשים לזיקוק נמצאים תחת פיקוח קפדני ועליהם להיות מיוצרים מנחושת ממחוז שראנט בלבד ובנפח של 3,000 ליטר בלבד. גם חביות היישון חייבו להיות תחת פיקוח ולהיות מיוצרות מעצי אלון הגדלים באזורים מסוימים בלבד. ולא זאת - גם הקרשים המשמשים להכנתן חייבים להיות מיוצרים מחלקים ייחודיים בעץ, שגילו 100 שנים ומעלה.
  • התווית שעל בקבוק הקוניאק חייבת לציין את שם המותג, נפח הנוזל בבקבוק, אחוז האלכוהול בנפח, אזור הגידול בו ייצרו את הקוניאק ושם וכתובת היצרן.
איך לשתות הנסי?

זו בהחלט שאלה מורכבת. ישנן דרכים רבות ליהנות מקוניאק משובח וכל אחד נהנה מרובד אחר של המשקה הנהדר. עם זאת, ישנן כמה דרכים עיקריות שיסייעו לכם למקסם את ההנאה ואת כל הטוב שיש להנסי להציע:

  • נקי עם קרח ותלוי
    בסוג ההנסי
    01

    ישנה חשיבות גדולה לדרגת ההנסי. אם אתם מתחילים את דרככם בעולם הקוניאק, מומלץ להתחיל מהקל אל הכבד (ובהכרח, מהיקר פחות אל היקר ביותר), כדי להתרגל למורכבות של המשקה, להכיר את ניחוחותיו ואת חווית השתייה כדי להעריך אותו יותר.

    Very Special - VS - שלושה כוכבים (התיישן לפחות שנתיים) VSOP – Very Superior Old Pale) נעלה במיוחד, עתיק וחיוור) – התיישן לפחות 4 שנים, המותגים המובחרים לפחות 7 שנים. XO – Extra Old) ישן במיוחד( – מיושן לפחות 6 שנים, המובחרים מיישנים כ – 20 שנה. רוב בתי הקוניאק מיישנים לפחות 12 שנים ולכן משנת 2016 דרגה זו תהא לקוניאק שיושן לפחות 10 שנים.

    יש גם חשיבות גדולה לטעם הקוניאק - האם הוא מתוק יותר ומתאים ללוות מנות קינוח, או שיוצר במיוחד כדי להתאים לקוקטיילים או דווקא לאפריטיף?

  • כוס קוניאק
    - צורת הגשה מומלצת
    02

    באופן כללי, ישנם 3 סוגי כוסות בהן מומלץ להגיש קוניאק (כשהשלישית היא למעשה גרסה מודרנית של השנייה). כל הרעיון בשתיית קוניאק הוא שהכוס תספק כמה שיותר שטח פנים (ולכן תהיה בעלת בסיס רחב ככל הניתן) אך תרכז את זר הניחוחות של הקוניאק כמה שיותר קרוב לאף ולכן תהיה בעלת שוליים צרים יותר. אם אתם מעדיפים לשתות את הקוניאק שלכם נקי, חשוב שתספקו לו את הכוס הטובה ביותר כדי שתשאבו ממנו הנאה מקסימלית.

    כוס טוליפ (ידועה גם בשם פוקו גראנדה או כוס פעמון). נחשבת בעיני מומחי אלכוהול רבים כמלכה של כוסות הקוניאק, מכיוון שמעניקה מקסימום שטח פנים עבור המשקה, בזמן שהיא מכוונת את זר הניחוחות במלואו כלפי מעלה לכיוון האף ומאפשרת ליהנות ממגוון הארומות, הטעמים וההשפעות על החושים שהקוניאק מציע.

    כוס בלון - ידועה גם ככוס ברנדי או כסניפטר ברנדי ונמצאת בשימוש רחב יותר מאשר כוס הטוליפ, אם כי חובבי קוניאק נלהבים יעדיפו להשתמש דווקא בכוס הטוליפ.

    כוס סניפטר - לכוס הסניפטר רגל קצרה במיוחד כדי שיהיה ניתן לאחוז את בסיסה בין האצבעות ולחממה באמצעות כף היד (נהוג להגיש קוניאק משובח כשהוא מחומם קלות). כוס הסניפטר נסגרת כלפי חוץ וזאת כדי לשמר ולרכז את הארומה בפי הכוס.

    אם אין בידכם אף אחת מהכוסות הללו, תוכלו להגיש את הקוניאק בכוסות יין רחבות בעלות שוליים צרים יותר, כדי שירכזו כמה שניתן את זר הניחוחות.

  • טפמרטורה
    והוספת מים
    03

    חובבי קוניאק מעדיפים לשתות אותו בטמפרטורת הגוף שלהם ולחמם את בסיס הכוס באמצעות כף היד שלהם. כשהקוניאק מתחמם הוא משחרר תווים עדינים במיוחד שקשה להבחין בהם בטמפרטורת החדר. הויכוח על הטמפרטורה המדויקת ביותר לשתות בה קוניאק היא פילוסופיה שלמה וננסה לפשט לכם אותה - תעשו רק מה שמתאים לכם. כך גם לגבי הוספת מים האמורים לשבור את ריכוז המשקה ולבצע תגובה כימית המשחררת עוד ארומות וטעמים, בדומה לוויסקי. המנהג אינו נפוץ כל כך בקרב שתייני קוניאק נלהבים אך אם אתם מעדיפים להוסיף מים, מומלץ להוסיפם להנסי VS או VSOP, השכיחים יותר גם בקוקטיילים. התברכתם בהנסי XO? מומלץ לוותר על הוספת מים.

Rue de la Richonne, 16100 Cognac France
מוצרי הנסי
מחפסים מתנה מיוחדת? הכנסו למגוון מתנות כדי לראות את מבחר המתנות שיש לנו להציע לכם