בל"וג בעומר

 
 
אלכוהול מעושן שהוא לא וויסקי? יש כזה דבר. ברצינות!ל"ג בעומר הוא אחד מהחגים שכיף לחגוג גם כילדים וגם כמבוגרים. בואו נודה באמת, כל אירוע שמאגד סביבו תפוח אדמה על האש, מרשמלו צלוי וחומוס לניגוב הוא אירוע מכובד. אבל כמבוגרים יש לנו משהו שלילדים אין וזה היכולת לשתות אלכוהול באופן חוקי וזה כבר לוקח את האירוע כמה שלבים למעלה.

הקישור בין אלכוהול לעשן הוא עתיק וישנם כמה מותגי וויסקי מעושן מצוינים. אנחנו לוקחים על עצמנו את האתגר לכתוב על אלכוהול *שהוא לא וויסקי* מעושן. מסתבר שיש כזאת חיה אבל היא אקזוטית מאוד וכמו חיות מוגנות צריך לגשת אליה בזהירות וגם בחשדנות.

בירות מעושנות

לבירות מעושנות יש היסטוריה ארוכה, אך הטעם שלהן, שהתיאור הכי הולם לו הוא "טעם נרכש", גרם להן כמעט להיכחד. למרבה המזל, יש מספר מבשלות שדואגות לשמור עליהן בחיים ורואות בעישון הלתת לא רק כשריד של תהליך עתיק, אלא גם סוג של אמנות.

ניתן למצוא לתת מעושנת בבירות שיוצרו כבר לפני 200 שנה ואף יותר. הטעם המעושן העמוק שמגדיר את הסגנון לא נולד מתוך בחירה אלא מתוך צורך, מכיוון שהיה צריך לייבש את הלתת באוויר או לעשן אותה לפני שהיה ניתן להשתמש בה בבישול הבירה כדי להסיר ממנה מזיקים. עישון לתת לצורך הכנת בירה היה נפוץ בעיקר במבשלות מסורתיות באנגליה ובגרמניה, שם עישון הלתת התפתח לכדי סגנון ייחודי בשם ראוכבייר (Rauchbier - בירה מעושנת).

משם התפתח הסגנון גם לפולין שהפיקה את בירה גרודז'יסקי הידועה בטעמיה החמוצים והמעושנים, שהופקה מ-100% חיטה מעושנת ולבירת אייל סקוטית (הידועה גם בכינוי החמדמד Wee Heavy) שעשויה מלתת כבול מעושן. הטרנד המעושן לא חמק מהמבשלות האמריקאיות, שחלקן לוקחות את העישון לאקסטרים, כמו בירת Voodoo Doughnut Maple Bacon Ale (בתרגום חופשי: בירת אייל וודו דונאט מייפל ובייקון. לא רע האמת) של מבשלת Rogue.


כשהבירה מעושנת אפשר לוותר על הסיגריה

עם זאת, לצד דוגמאות מוצלחות של בירות מעושנות, יש גם דוגמאות שיגרמו לכם להרגיש כאילו שתיתם אפר נוזלי. האם אתם לא נרתעים מהטעם המעושן המגיע בדרגות שונות של עוצמה, נסו את הבירות המעושנות הבאות שמתאימות כמו כפפה ליד למדורה (חלק מהבירות אינן נמכרות בישראל):

טרדיס (Tardis) של מבשלת הדובים - בירת חיטה מעושנת קלילה ומתקתקה שכל חובב ד"ר הו ישמח לאמץ

דארק ביטר (Dark Bitter) של מבשלת סלרה בעלת ניחוח מאלטי דומיננטי שמשתלבת מעולה עם ארוחות בשריות.

Skull Splitter של מבשלת The Orkney Brewery’s 
בירת אייל סקוטית חזקה יחסית (8.5%) ממבשלת אוקני שעשויה מלתת כבול מעושן ובעלת תווים מתוקים של פירות יער כהים לצד ניחוחות הדריים.

Smoked Porter של מבשלת Captain Lawrence Brewing Company’s
מבשלת קפטן לורנס אמנם אמריקאית, אך האופי של הבירה הוא גרמני לחלוטין. המבשלה מייבאת לתת מעושנת מגרמניה שמוסיפה עומק וטעם לבירה, לצד תווים של עץ מעושן, לתת קלויה וטעמים מתוקים-מרירים. מומלצת מאוד לצד ארוחת בשרים.

Smoked Porter with Vanilla Beans של מבשלת Stone Brewing Company’s
אם טעם מעושן כבד ומורכב הוא לא כוס התה שלכם, זו לא הבירה עבורכם. תוספת פולי הוניל לבירה מעניקה לה תווים מתוקים של וניל ושוקולד שמשתלבים מצוין עם הסיומת המעושנת והמרירה שלה. החוזק הבינוני שלה (5.9%) הופך אותה למלווה מצוינת לקינוחים.

טקילה מעושנת

בעוד שהשם שלה מזכיר כינוי מחמד לכלבלב, טקילה חומיטו ("מעושן" בספרדית) היא הטקילה המעושנת הראשונה בעולם ונועדה לתת פייט למשקאות המזקל המעושנים. מדובר בטקילה סילבר העשויה ממאה אחוז אגבה כחולה ובעלת ניחוחות וטעם מורכבים שנוצרו הודות לשימוש בעץ מקסיקני בתהליך הזיקוק הייחודי שלה.

מי שאחראי על ייצור החומיטו הוא חואן דומינגו בקמן, מאסטר טקילרו דור 11 (!) וגם משמש כמנכ"ל בבית הטקילה המפורסם חוזה קוארבו. בעל ידע בתחום, מה שנקרא. בקמן שאב את השראתו לחומיטו מאופן ייצור הטקילה במאות הקודמות, אז נהגו לבשל את צמח האגבה עם עצים, ולא בקיטור כפי שנוהגים היום. החומיטו עוברת זיקוק כפול כדי לאזן בין טעמי האגבה הכחולה לתווים המעושנים והתוצאה היא טקילה משובחת ומאוד-מאוד מעניינת, המשתלבת מעולה בקוקטיילים מורכבים יותר.


טקילה חומיטו - Maestro Dobel

ג'ין מעושן

ג'ין הוא לא המשקה הראשון שעולה בראש כשמדברים על אלכוהול מעושן או קוקטייל עם תווים מעושנים. לרוב וויסקי מעושן או מזקל ימלאו את הצורך בהשגת טעם מעושן. אבל כשחושבים על זה - ג'ין הוא המשקה הכי רבגוני שיש, מלא בעשבי תיבול ומאכל, מדוע לא להוסיף להם ארומה מעושנת?

כך חשבו גם אנשי אמפייר ספיריטס פרוג'קט (ESP) שהחליטו לחתן את משקה הערער עם מספר רכיבים בוטניים מעושנים כמו עץ תפוח, גרגרי פלפל סצ'ואני וחופן גרגרי קימל. התוצאה היא ג'ין שמציב את העשן בחזית, בעוד שהתבלינים המרכיבים אותו עוזרים להחליק מעט את הטעם האלכוהולי כדי לאזן אותו ולהפוך אותו למרכיב לגיטימי בקוקטיילים כמותם לא טעמתם קודם.


הג'ין המעושן של ESP 

וודקה מעושנת

מסתבר שמלכת הקוקטיילים יכולה להגיע גם בטעמים שאינם נייטרליים, כדי להעניק לקוקטיילים תווים מעושנים ועמוקים יותר. וודקה צ'ייס הבריטית היא וודקה מעושנת המיוצרת באצוות קטנות, בסך-הכול בין אלף לאלפיים בקבוקים בכל פס ייצור. המים המשמשים לייצורה מועברים למעשנה של המותג, שם הם סופגים ארומה מעושנת עדינה. לאחר מכן הם מעורבבים עם הוודקה הנקייה זוכת הפרסים של מותג צ'ייס, לקבלת סיום ארוכה, מתקתקה ומעושנת.

פרט טריוויה - הוודקה המעושנת של צ'ייס מיוצרת מתפוחי אדמה, כך שלגימה אחת ממנה שוות ערך גם לביס מתפוח אדמה צלוי במדורה. יאמי!


וודקה צ'ייס מעושנת - williamschase.co.uk

אמנם כרגע המוצרים בבלוג הם לסקירה בלבד, אך תוכלו ליהנות ממשקאות וויסקי מעושנים במחירים המשתלמים בארץ בלחיצה כאן >> https://www.paneco.co.il/whiskey
אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות