סוביניון בלאן – לבן, פראי ומרענן

 
 

הסוביניון בלאן (״פרא לבן״ בצרפתית) הוא ענב לבן, שמקורו בדרום-מערב צרפת, בעיקר באזורים בורדו ועמק הלואר. מדובר בענב שלרוב מגדלים באזורים קרירים, ועונת הגידול שלו קצרה למדי, מכיוון שהוא נוטה להבשיל מהר, והנטייה היא לקטוף אותו לפני ההבשלה, כדי ״לשמר״ את הטעם הרענן והחמצמץ שלו. 

רוב יינות הסוביניון בלאן הם יינות יבשים, אך זן הסוביניון בלאן משמש גם לייצור יינות קינוח מתוקים. מדובר ביין שנחשב למאוד קליל, נגיש, מרענן – ומתאים מאוד כאפריטיף, ולצד דגים ופירות ים. כמו כן, מדובר ב״יין קיץ״ מובהק, כזה שנהוג לשתות בימי הקיץ או האביב, לרוב לצד מתאבנים או אוכל קליל. 


קצת היסטוריה


כאמור מקורו של הסוביניון בלאן באזור דרום-מערב צרפת, אך כיום מגדלים אותו בין השאר גם במערב ארה״ב (בעיקר בקליפורניה ואורגון), בצ׳ילה, באוסטרליה, דרום אפריקה, ישראל וניו זילנד – שהסוביניון בלאן שלה נחשב לפופולרי במיוחד. שתי מדינות נוספות ופחות מוכרות בהן מגדלים את הזן הן אוקראינה ואיראן. 


אגב, במאה ה-18 ייצרו הכלאה של הסוביניון בלאן עם זן בשם קברנה פרנק, וכך נוצר הזן הפופולרי קברנה סוביניון


קלאסיקה מול אקזוטיקה

מלבד הרעננות והקלילות, מה שמאפיין את יינות הסוביניון בלאן הוא כמובן הטעמים, כשחלק מיינות הסוביניון בלאן מתאפיינים בטעמים יותר מינרליים ועשביים (בעיקר הצרפתים, שמותססים בטמפרטורה גבוהה יחסית), וחלקם (במיוחד יינות העולם החדש) מאופיינים בטעמים יותר פירותיים/אקזוטיים. 


לרוב, יינות הסוביניון בלאן הצרפתיים ה״מסורתיים״ (בעיקר אלו מעמק הלואר), ואלו שמקורם באקלים קריר יותר ובהתססה חמה יותר, יתאפיינו בטעמים יותר חמצמצים ו״עשביים״, עם רמזים לדומדמניות, ליים, ואפילו יש האומרים שאספרגוס. באותם אזורים קרירים, הזן נחשב לאחד מהזנים הארומטיים 

ביותר.


לאלו שמגיעים מאקלים חם יותר, או שמותססים בטמפרטורה קרה יותר, לדוגמה יינות הסוביניון בלאן מעמק נאפה שבקליפורניה, או האוסטרלים והישראלים, לרוב יהיו טעמים של פירות כמו אפרסק, קיווי, פסיפלורה ומלון.


מאפיינים נוספים

בחלק מהייקבים מיישנים את יין הסוביניון בלאן בחביות עץ אלון, מה שמוסיף לו לרוב ארומות של שמנת, ומדגיש טעמים עשביים נוספים. 


הצבע האופייני של היין לרוב יהיה צהבהב, עם נטייה קלה לירקרקות. ככל שהצבע נוטה יותר לכיוון הירקרק, היין יהיה יותר חמצמץ ועשבי, וככל שהוא נוטה יותר לצהבהב – סימן שהענבים קצת בשלים יותר, והנטייה תהיה לכיוון הפירותי.


ובישראל

בארצנו הקטנה החלו לנטוע סוביניון בלאן בתקופת הברון רוטשילד, אך לקח שנים רבות עד שאיכות היין השתפרה ו״יישרה קו״ עם יינות סוביניון בלאן מ״העולם הישן״, בעיקר (שלא במפתיע) בגלל האקלים החם בארץ. נעשו התאמות רבות כדי להתאים את הגידול והבציר לאקלים הישראלי, כשחלק מהמגדלים והייננים מנסים דווקא להדגיש את התכונות הייחודיות לאקלים החם, בעוד אחרים מנסים ליצור על אפה וחמתה של השמש הישראלית, את הסוביניון בלאן עם הטעמים המינרליים והעשביים. 


נדמה שבשנים האחרונות זה הצליח לא רע בכלל, שכן היום יש בארץ יינות סוביניון בלאן ישראלים טובים ומלאי ארומות וטעם עשבי אופייני, שעומדים יפה מאוד לצד אחיהם משאר העולם, ונותנים פייט גם לינות השרדונה הלבנים, הנחשבים לקצת יותר ״סגלתניים״ לאקלים שלנו. 


חג שמח

מיטב היקבים והמעדניות בארץ מציעים סלי פיקניק לקראת חג השבועות.

ההמלצה שלנו –  לחם אגוזים, איולי ארטישוק, גבינת עיזים, חמאת אסקרגו, זיתי קלמטה וכוכב הפיקניק סוביניון בלאן.


לחיים

אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות