יום הוויסקי הבינלאומי - מציינים איכות וטעם של שנים

 
 

אנחנו נהנים ללגום אותו באיטיות ולהתענג על כל רגע. הוא עשיר, רבגוני ואוחז בהיסטוריה רבת פרטים ושנים. למעשה, אין משקה דומה לו. יום הוויסקי הבינלאומי מספק לנו הזדמנות חגיגית לתת את הכבוד הראוי לאחד המשקאות האהובים והוותיקים, אשר מלווים אותנו עוד מאז ימי הביניים העליזים. מי אתה וויסקי?

אם יש משקה שמגיע לו יום שלם של חגיגות, הרי זה ללא ספק הוויסקי. משקה מסתורי, מכובד ובא בשנים, המלווה את המין האנושי כברת דרך ארוכה. בין אם הוא סקוטי או אירי, קנדי או אמריקאי, אנחנו אוהבים לאהוב אותו. ועדיין, כמה אנחנו באמת מכירים את הוויסקי? לרגל יום הוויסקי הבינלאומי, אחד הימים המהנים שיש, צוות פאנקו מרים כוסית וויסקי ויוצא לתת כבוד למלך הבלתי מעורער של האלכוהול.

 

יום הוויסקי הבינלאומי - מרימים לוויסקי ואהבת החיים

מאז שהוכרז כיום רשמי, בשנת 2008, נחגג ברחבי העולם יום הוויסקי הבינלאומי ב-27/3.

הוויסקי, אחד המשקאות האהובים על הקלטים, נקרא בגאלית גם UISCE BEATHA. השם הגאלי הזה שובש על ידי האנגלים לשם המוכר לנו – וויסקי - ופירושו, שלא במפתיע, "מי החיים".

הוויסקי הוא נצחי במובן שאין לו תאריך תפוגה, ואם הוא נשמר נכון, הוא ילווה אתכם לתמיד, פלוס. כן, כן, גם אם פתחתם אותו אך סגרתם היטב, הוא יחזיק מעמד זמן רב.

 

שעורה, שיפון, תירס וחיטה - אבות המזון של הוויסקי

שעורה, שיפון, תירס וחיטה, חומרי הגלם של תעשיית הבירות, משמשים גם להפקת הוויסקי באמצעות תהליכי הלתתה, זיקוק ויישון. הסוד הוא כי המלכה האמיתית של התהליך היא השעורה , אשר מהווה את מרכיב הבסיס של הסינגל מאלט ואחראית על התחכום, העושר והאיכות שבוויסקי.

 

כיצד נולד וויסקי?

על מנת להכין וויסקי משתמשים בשעורה שהושרתה במים. השעורה הונבטה, יובשה, עברה תהליך קלייה וכעת הפכה למאלט, או בעברית, לתת. בסיום התהליך הלתת נגרסת ומבושלת במים חמים. התוצר הוא תמיסה של סוכרי מאלט, אשר נקראת גם וורט. בשלב הבא מקררים את התמיסה ואז שופכים אותה לדודי עץ או נירוסטה ומוסיפים שמרים. בתום מספר שעות היא תוססת והופכת לתמיסה בעלת ריכוז אלכוהול נמוך בשם ווש.

בשלב הבא מתחיל תהליך הזיקוק - הווש נמזג לתוך דודי נחושת גדולים, ומחומם. האלכוהול מתנדף ראשון מהתמיסה. את האדים מעבים בחזרה לנוזל ומזקקים שוב. ועכשיו, מיישנים.

 

בזמן שאתם קוראים את השורות הללו, וויסקי מיושן במיליוני חביות בעולם

תהליך היישון של הוויסקי הוא תהליך ארוך בן מספר שנים, על כן מזקקות ברחבי הגלובוס שומרות אינספור חביות עם וויסקי. ועוד עובדת בונוס: האם ידעתם כי הוויסקי במקורו הטבעי נטול צבע? הוויסקי שקוף ומקבל את צבעו בתהליך היישון ההדרגתי. הצבע הוא תוצר של גווני החביות, אשר לרוב מיוצרות מעצי אלון. מומחי וויסקי מניחים כי החבית אחראית ל-60% מהטעם של המשקה ו-100% מהצבע שלו.

 

מה הפייבוריט שלכם?

בעולם קיימים מגוון סוגי וויסקי עשירים ומגוונים, שהפופולריים שבהם הם:

ברבן – וויסקי אמריקאי עשיר ועוצמתי. מזוקק מלפחות 51% תירס, למקסימום של 90% אלכוהול, ומינימום של 80%, תקופת היישון שלו תהיה לפחות שנתיים.

סקוטש' - וויסקי איכותי המיוצר בסקוטלנד.

אירי - וויסקי קליל ונגיש אשר מורכב ממאלט בזיקוק דודי עם תערובות דגנים שונות שזוקקו בזיקוק רציף ותעשייתי. ההבדל המשמעותי מונח בזיקוק. וויסקי אירי המזוקק שלוש פעמים לעומת זיקוק כפול של הסקוטי. 

אסיאתי - וויסקי ייחודי ויוצא דופן, מזכיר בטעמו את הוודקה.

 

כך תשתו וויסקי כמו מקצוענים

וויסקי הוא משקה אצילי והרי אי אפשר לשתות אותו סתם כך, משל היה מים. לשתיית וויסקי יש טקס שלם וכללים המלווים אותו, הנה מספר טיפים למי שרוצה להיות מקצוען וויסקי:

  • במה שותים? מריחים ולוגמים את הוויסקי באמצעות כוס בצורת פעמון שנקראת גלנקיירן. הכוס פותחה בסקוטלנד בשיתוף פעולה עם מאסטר-בלנדרס, מהמזקקות הגדולות במדינה, וכיום היא מהווה סטנדרט בקרב חובבי המשקה.
  • נקי או עם קרח? זו אחת השאלות החמות בעיני חובבי הוויסקי, ולרוב ממליצים לשתות ללא קרח מהסיבה שכשמוסיפים קרח או מים, מורידים את אחוז האלכוהול של המשקה ומדללים את "מכת" האלכוהול, וכן יש הטוענים שקירור הוויסקי יעמעם את הטעם שלו.
  • אחד הדברים הראשונים שמבחינים בו כשבאים לשתות וויסקי הוא הריח. בדומה ליין, מומלץ לתת למשקה לשבת מספר דקות, לקחת שאיפה ארוכה ולהריח את המשקה לפני הלגימה הראשונה. בלגימה הראשונה מומלץ לגלגל מעט את המשקה בפה ולנסות להרגיש את הטעמים השונים.

 

פאנקו - חוגגים אתכם את יום הוויסקי הבינלאומי

אנחנו בפאנקו אוהבים לחגוג, ויום הוויסקי הבינלאומי הוא התירוץ המושלם ליהנות מהמשקה הייחודי הזה, שלא סתם נקרא "מי החיים". מזמינים אתכם להצטרף אלינו להרמת כוס, על פי כל כללי הטקס ואם בא לכם מתכון לקוקטייל שווה, דאגנו לכם כאן למתכון מושלם לאולד פאשן.

אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות