ימים של בירה

 
 

הבירה היא ככל הנראה המשקה האלכוהולי הפופולרי בעולם כולו, איזה כיף זה לסיים את היום עם בקבוק בירה קר ביד ובבטן. בדיוק כמו שאין בירה אחת שדומה לחברתה, וכל בירה מכל זן היא מיוחדת בפני עצמה, כך גם חוגגים את הבירה ברחבי העולם בתאריכים שונים ובצורות מגוונות. אז לכבוד יום הבירה האמריקאי שנחגג ממש החודש ב-7.4, החלטנו לספר לכם קצת על ימי בירה במקומות שונים בעולם.

מה זה "יום בירה", ומה חוגגים ביום כזה?

ברחבי העולם כולו שותים בירות מסוגים שונים ומזנים שונים. בהתאם למסורות של כל מדינה וכל עם, יום בירה לאומי יכול להיחגג בצורות שונות. יום הבירה הבינלאומי, אגב, נחגג גם הוא, ביום שישי הראשון בכל חודש אוגוסט, ואותו מציינים בכל העולם. עם זאת, חשבנו שיהיה נחמד לבדוק כמה ימי בירה מקומיים ומפורסמים, ולדבר על המסורות וההיסטוריה שהובילה אליהם. נתחיל ביום הבירה האמריקאי.

 

יום הבירה האמריקאי – יום חג שמקורו בתקופת אבל

תקופת האבל שהובילה ליום הבירה האמריקאי היא למעשה תקופת האבל של אומה שלמה על  המשקה האהוב – בירה, כמובן. בין השנים 1917 ל-1933 היה בתוקף התיקון ה-18 לחוקת ארה"ב, שידוע גם בתור "חוקי היובש". בתקופה זו, שתייה ומכירה של אלכוהול בארה"ב כולה הייתה אסורה לחלוטין. החוקים האלה היו שנואים מאוד על העם האמריקאי, שאף מרד בהם בכל הזדמנות. מאפיונרים ידועים כמו אל קפונה עשו את הונם ושמם במכירה של משקאות אלכוהוליים – ועם השנים התגברה הקריאה לבטל את החוקים האלה. וכך, ב-7/4 בשנת 1933 ביטל נשיא ארה"ב את חוקי היובש, וגם הוסיף את המשפט המפורסם "אני חושב שזה יהיה זמן טוב לכוס בירה". באותו יום ממש נשתו בארה"ב מיליון וחצי חביות בירה – כ-1.4 ליטר לאדם, כנראה שיותר מ-2 ליטר בממוצע לכל אדם. את התאריך הזה בדיוק חוגגים ברחבי ארה"ב החל משנת 2009, וב-2017 הוא אפילו צוין בקונגרס האמריקאי.

 

יום הבירה הבריטי – לא סתם יום, אלא תאריך היסטורי של ממש

אם חשבתם שיום הבירה האמריקאי מציין אירוע היסטורי משמעותי, עוד רגע תבינו מה מציין יום הבירה הבריטי. יום זה, ה-15/6, הוא לא פחות מהיום בו חתם בשנת 1215 המלך ג'ון על המגנה כרטה – המסמך שלמעשה הוליד את הדמוקרטיה המודרנית, והפך לראשונה את נתיני המלך לאזרחים בעלי זכויות במדינה. במסמך זה, בסעיף 35, מצוין כי מעתה בממלכה כולה יהיו מידות קבועות ליין, בירה ותירס. ניתן להבין שבירה הייתה כל כך חשובה בבריטניה של 1215, עד שנכנסה למסמך הזכויות האזרחי הראשון בהיסטוריה. את התאריך הזה בדיוק חוגגים בבריטניה כיום הבירה הלאומי, בו (כמו בימים רבים אחרים) נוהרים הבריטים לפאבים המקומיים ושותים ליטרים רבים של בירה.

 

קצת על האוקטוברפסט – לא יום אחד, אלא שבועות שלמים של בירה

האוקטוברפסט הוא לא יום אחד של בירה, הוא למעשה 16 ימים לפחות של פסטיבל בירה במחוז בוואריה בגרמניה. הפסטיבל הזה, אולי המפורסם מסוגו בעולם, נחגג בכל שנה מאמצע ספטמבר ועד יום א' הראשון של חודש אוקטובר. בפסטיבל זה, שנחגג במקור לציון נישואי הנסיך הבווארי לודוויג בשנת 1810, שותים כמויות גדולות של בירת חיטה בווארית מסורתית, ומשלבים אותה עם מאכלים גרמניים מסורתיים כמו נקניקיות, שפצלה ופרעצל.

 

ומה עם יום הבירה הישראלי?

בישראל אין יום בירה רשמי, אבל רבים מאיתנו בהחלט מציינים את יום הבירה הבינלאומי בחודש אוגוסט. ובתקופה שלפני הקורונה אפילו נחגגו פסטיבלי בירה רבים ברחבי הארץ סביב תקופה זו. אצלנו בפאנקו תוכלו למצוא מבחר עצום של בירות בפחיות ובבקבוקים. עם נשנושים מלוחים בצד – תסדרו לעצמכם כל מה שצריך ליום הבירה הלאומי והאישי שלכם.

 

בחנו את עצמכם, מה אתם יודעים על בירה?

  1. הבירה החזקה בעולם אשר מחזיקה בשיא אחוז האלכוהול עם 67.5%.

מיוצרת בסקוטלנד ואחוזי האלכוהול שבה גורמים אפילו לוויסקי להיראות כמו משקה קל.

  1. באמסטרדם מצאו פתרון מקורי להעסקת הומלסים ואלכוהוליסטים – הרשויות הציעו להם עבודת ניקיון ציבוריות ובתמורה לכך שילמו להם 10 יורו, טבק ו5 פחיות בירה עבור כל יום העבודה.
  2. רק בשנת 2013 הכירה רוסיה בבירה כ"משקה אלכוהולי", עד אז היא נמכרה כמשקה קל.
  3. בפינלנד נערכת מידי שנה תחרות מסורתית "שא את האישה" בה על הגבר לשאת את בת זוגו לאורך מסלול מכשולים מפרך בשטח. הפרס הראשון לזוכה המאושר: בירה במשקל גופה של זוגתו.
  4. באפריקה מכינים בירה מבננות – נשמע טעים!

 

אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות