עמק הלואר

 
 

רייצ'ל מונטיפיורי

עמק הלואר הוא אזור יין מרכזי במערב צרפת, והוא מפורסם בזכות יופיו הטבעי, הטירות המדהימות והעיירות הציוריות, אך לא רק בזכותם (רמז: על סנסר שמעת?)

 

העמק היפיפה משתרע מהגבעות של Auvergne  ועד למישורים שעל חוף האוקיינוס האטלנטי הצרפתי ליד Nantes.

כמו רוב אזורי גידול היין בצרפת, עמק הלואר חייב את הכרמים שלו לרומאים. עוד במאה הראשונה לספירה נטעו הרומאים את הגפנים הראשונות כדי להפיק את המירב מהאקלים והאדמה הכל כך אידיאליים. במאות ה-15 וה-17 הפופולריות של האזור גדלה בשל היותו מוקד לחופשות קיץ בקרב האצולה הצרפתית (שבנתה את הטירות המרשימות על גדות הנהר) מה שגם הוסיף למוניטין של יינות האזור.

הנהר הארוך, האדמות המגוונות, הגיאולוגיה והאקלים אחראים לאיכות הגבוהה של היינות. האקלים הקר של העמק מניב יינות עם עמוד שדרה איתן המקנה חומציות נפלאה, שמאוזן בחתונה מושלמת עם הפירותיות הנעימה.

בתור האפליסיון השלישי בגודלו בצרפת, עמק הלואר חשוב מבחינת כמות ואיכות ייצור יין. האזור מייצר כמויות עצומות של יינות יומיומיים, כמו גם כמה מהאיכותיים והטובים ביותר בצרפת.

אחת החוזקות של עמק הלואר הוא בגיוון. אם זה יין לבן, רוזה, יין אדום, יין מבעבע ויינות מתקתקים וזהובים. אם יש קו מנחה אחד בין כל יינות האזור הוא הרעננות הייחודית שמזוהה עם עמק הלואר.

עמק הלואר נחלק לשלושה אזורים עיקריים:

הלואר התחתון – le Pays Nantais

הים תופס את מרכז הבמה ביינות עמק הלואר המיוצרים כאן - הוא מספק תנאי מזג אוויר מתונים ולחים, ומעניק ליינות הלבנים מאזור זה את טעמם הטרי והכמעט מלוח.

היינות הלבנים היבשים מיוצרים בארבעה כינויים ארוכים ומסובכים להחריד: Muscadet Sèvre-et-Maine, Muscadet-Coteaux de la Loire, Muscadet-Côtes de Grandlieu ו-Muscadet.כל הארבעה קרויים על שם ענב מזן דה בורגון הגדל כאן ומוכר בשמו המקומי - מוסקדה.

לואר האמצעי - אנג'ו וטוריין

הכרמים המקיפים את העיירות אנג'ו וטוריין שוכנות בכמה מהנופים עוצרי הנשימה האלגנטיים ביותר בכל צרפת. זה המקום שבו שנין בלאן מגיע לשיאו, וגם הקברנה פרנק תופס את קדמת הבמה אך רוב הייצור מסתכם דווקא ביינות רוזה רעננים.

ליין קינוח יש מוניטין מעולה בהרבה מהאפליסיונים של אנג'ו. כולם עשויים  שנין בלאן ונגועים ב "ריקבון אצילי". שלא תתבלבלו, זה ריקבון מהסוג הטוב המעניק גוון עשיר וארומות של אגוזים ודבש, תענוג .

הלואר העליון

תת האזור הקטן ביותר וביתם של  כמה מהאפלסיונים המפורסמים ביותר בעולם לייצור סוביניון בלאן - סנסר ופויי פוסה.

זני הענבים שמייחדים את האזור הם: וסוביניון בלאן ומעט פינו גרי בלבנים, פינו נואר וגאמה באדומים. 
סנסר נמצא בקצה המזרחי של העמק, כאן הסוביניון בלאן רענן, ירוק, הדרי, לימוני ומינרלי.
אם שאבלי זה "ה"שרדונה הנחשק כרגע בעולם, אז סנסר זה ללא ספק שם נרדף לסובניון בלאן הכי מבוקש, ובסגנון אלגנטי וקריספי שמזכיר את הכוכב הבורגוני.

פואי פומה נמצא בצד השני של הנהר, ובכרמיו גדל זן אחד בלבד - סוביניון בלאן. כאן האופי של הסובניון בלאן מקבל פאן קרמי יותר ויש אומרים מעט מעושן.

 

עמק הלואר סובל אולי מחוסר תשומת לב, שנובע מהעובדה שזה אזור מורכב מאד שהרוב לא מודעים למה שיש לו להציע, אך בשנים האחרונות זוכה לעדנה בשל יינות סנסר, מוסקדה ואנג'ו שתמצאו ברוב המסעדות הנחשבות בארץ ובעולם. אם נחפש בכח מכנה משותף ליינות מהאזור אפשר לומר שחומציות ורעננות זה הדבר שמייחד וגורם ליינות האלה, מהקינוח ועד הרוזה, להיות כאלה שנבחר שוב ושוב, במסעדות, לישיבה עם חברים או לשישי בצהריים לפני השנ"צ.

 

אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות